Kanal Tvid - Biografija
[Biografija] . . . [Diskografija] . . . [Styling] . . . [Novosti] . . . [Slike] . . . [Kontakt] . . . [Home]

Kanal Tvid postoji od 1993.godine i stvara muziku urbanog umetnickog usmerenja izrazito autorske orijentacije. Grupa radi u sastavu popularne "trojke", a clanovi grupe su Mileta Grujic- vokal i gitara, Ognjen Cvekic- bas gitara i vokal i Igor Kis- bubnjevi.
Tokom višegodišnjeg rada Kanal Tvid je sazreo idejno i interpretativno, a clanovi grupe, koji su školovani muzicari, mogu biti zadovoljni cinjenicom da su formirali autenticni stil, cime se bitno razlikuju od vecine grupa koje deluju u Jugoslaviji.
Posle prvih par godina rada, za vreme kojih su preležane sve "decije bolesti", grupa krajem 1995.godine ulazi u studio i snima svoj prvi album, koji pod nazivom "Kamene lutke" izlazi na CD-u i kaseti 1996.godine za izdavacku kucu "Tarcus".

Po izlasku ove ploce, u sledecih godinu dana,Kanal Tvid postaje koncertno aktivan i nastupa po svim vecim gradovima u Jugoslaviji.Vrhunac koncertnih aktivnosti su "Unplugged" koncert za potrebe televizije "NS Plus", odlicno ocenjen kod kritike, publike i širokog TV auditorijuma i koncert na Petrovaradinskoj tvrdavi, takode u celosti snimljen za novosadsku televiziju.
Album "Kamene lutke" je dobio vrlo dobre ocene od strane muzicke kritike (P. Lukovic- "Vreme zabave"), vecina pesama je emitovana na svim jugoslovenskim radio stanicama, a za pesme "Kamene lutke", "Volim što smo hladni" i "Neobicna rec" snimljeni su i video-clipovi, takode cesto emitovani na svim znacajnijim TV stanicama. Pesme sa ove ploce bile su prisutne na bitnijim radio i TV top listama, kao i na top listama mnogih casopisa.

U periodu izmedu prva dva albuma, Kanal Tvid se pojavio na CD kompilaciji "Ovo je zemlja za nas", u izdanju radija "Boom '93",sa pesmom "Neobicna rec".
Za vreme "Studentskog protesta '96-'97" u Beogradu i celoj zemlji,grupa je snimila pesmu "Korak", u znak podrške studentima Beogradskog Univerziteta. Ovom prilikom, Kanal Tvid je okupio muzicare iz svih zrenjaninskih grupa, a pesma je u vreme protesta redovno emitovana na svim protestnim skupovima i adekvatnim radio programima. "Korak" je objavljen na CD- kompilaciji radio "Index-a" - "Nas slušaju svi- mi ne slušamo nikoga".
1998.godine, grupa Kanal Tvid dobila je prvo internacionalno priznanje. Na konkursu Radio France International-a, "Le decouverte du east", album "Kamene lutke" ušao je u finale medu šest najboljih albuma, od preko sto albuma koji su ucestvovali na konkursu.
U prolece 1998.godine Kanal Tvid snima drugi studijski album,pod nazivom "Spiralno naslede". Pesme su snimljene u zrenjaninskom studiju "Tarcus", a producent materijala je poznati jugoslovenski producent Vojislav Aralica. Ovaj album je izasao 2001. godine za izdavacku kucu "ITMM produkcija" iz Beograda.

Kontakt telefon: xx381(0)23 530-200

e-mail:aladin@mgnet.co.yu